Mijlpaalslinger op IC motiveert bij herstel
Mijlpaalslinger op IC motiveert bij herstel
Dolblij was een longpatiënte toen zij na jaren van ziekte in aanmerking kwam voor een longtransplantatie in het UMC Utrecht. Een keerpunt in haar leven. Sinds de transplantatie ligt zij op de intensive care en de weg naar herstel is nog lang. Omdat het leven niet altijd een feest is, moet je zelf de slingers ophangen. Onder dat motto bedacht de familie van patiënte iets heel bijzonders: een mijlpaalslinger.
De mijlpaalslinger is precies bedoeld zoals de naam al zegt: voor elke mijlpaal in het herstelproces, hoe klein ook, maakt de familie van patiënte een geplastificeerd kaartje. Het eerste hapje dat patiënte weer nam toen ze wakker werd, voor het eerst beide armen tegelijk opgetild en de eerste keer dat zij uit bed kwam. Elk kaartje wordt aan een slinger gehangen. Die slinger hangt boven haar bed op de intensive care (IC). Zo zijn alle doelen en mijlpalen in de vooruitgang van patiënte letterlijk en figuurlijk zichtbaar. En dat inspireert.
Nieuwe mijlpaal: eerste keer staan
“Afgelopen week mocht ik weer voor deze patiënte zorgen en sprak ik uitgebreid met haar en haar zus, die deze mijlpaalslinger maakt en het idee bedacht heeft”, vertelt IC-verpleegkundige Ivon Hogendoorn van het UMC Utrecht. “Patiënte was al jaren ziek, met afnemende conditie en toename van hulpbehoefte. Bijzonder is dat zij een hele hechte relatie heeft met haar partner en familie. Met elkaar werken ze al jaren intensief samen, om ervoor te zorgen dat patiënte haar zelfstandigheid zoveel mogelijk houdt. Toen in december donorlongen voor haar beschikbaar kwamen, werd dit een keerpunt naar meer vrijheid en zelfstandigheid. Nu ze bij ons op IC ligt, is het mooi om te zien hoe haar zus regelmatig een nieuw kaartje aan de slinger erbij maakt en hoe ze er samen over praten.” Ook vandaag haalde patiënte weer een nieuwe mijlpaal: de eerste keer staan.
Een slinger die inspireert
Ivon: “We zien dat de slinger haar enorm motiveert en stimuleert om haar eigen vooruitgang zien. Als ze even in een dip zit, dan maakt deze slinger positief duidelijk wat zij al bereikt heeft.” Ook vertelde patiënte hoe trots en dankbaar ze is met zo’n creatieve lieve zus, die naast haar blijft staan in deze moeilijke periode. Daarom hopen ze dat deze relatief makkelijke interventie ook anderen inspireert en dat anderen er net zoveel steun aan hebben als zijzelf. Ivon: “Als IC-verpleegkundigen zijn wij zeker geïnspireerd. We smeden al plannen om dit vaker te doen voor onze patiënten. Ik raad het iedereen aan.”